فرمت WAVE (Waveform Audio File) یا کیفیت WAV، یکی از محبوبترین فرمتهای صوتی است. در این مطلب شما را با این فرمت صوتی آشنا میکنیم.
یک فایل دارای پسوند WAV یا WAVE در حقیقت یک فایل صوتی کانتینر است که داده را بهصورت بخشبندیشده ذخیره میکند. این فرمت صوتی با مشارکت IBM و مایکروسافت در سال ۱۹۹۱ ایجاد شد و اکنون یک فرمت صوتی استاندارد محسوب میشود.
توجه: دو فرمت صوتی WAVو WAVE فرمتهای یکسانی است و از این پس این فرمت را تنها بهعنوان فرمت WAV و کیفیت WAV معرفی میکنیم.
کیفیت WAV فرمت صوتی خام (RAW) است که از کانتینرها برای ذخیرهسازی دادههای صوتی، اعداد ترکهای صوتی، سمپل ریت و بیت ریت استفاده میکند. فایلهای WAV فایلهای صوتی غیرفشردهای هستند که در هنگام ایجاد آنها تمام دادههای فایل صوتیاصلی و مبدأ حفظ میشوند و هیچیک از آنها حذف نمیشوند و به همین دلیل، فضای بسیار زیادی را اشغال میکنند. هر یک دقیقه از فایلهای صوتی دارای کیفیت WAV۱۰ مگابایت و حداکثر حجم ممکن برای فایلهای دارای این کیفیت ۴ گیگابایت است.
لازم به ذکر است که در هنگام تبدیل فایل صوتی اصلی و اورجینال (که معمولاً تحت عنوان فایل Audio CD شناخته میشوند) به فرمتهای صوتی مختلف از دو روش استفاده میشود.
در روش اول فایل صوتی اصلی فشرده میشود و بخشی از دادههای این فایل صدا بسته به نوع فرمت مقصد حذف میشود. به فرمتهای صوتی که با این روش ایجاد میشوند فرمتهای Lossy compressed گفته میشود؛ البته در فرایند ایجاد برخی از فرمتهایی که با فشردهسازی دادههای فایل اصلی ایجاد میشوند، دادههای فایل اصلی از بین نمیروند و کاملاً حفظ میشوند. به چنین فرمتهایی فرمتهای Lossless compressed گفته میشود.
در روش دوم، در فرایند ایجاد فرمت، فایل صوتی اصلی اصلاً فشرده نمیشود. به چنین فرمتهایی فرمتهای صوتی غیرفشرده (Uncompressed Audio Formats) گفته میشود.
فایل دارای فرمت WAV از کانتینرها برای نگهداری صدا در بخشهای خام و معمولاً غیر فشرده با استفاده از فرمت Resource Interchange File Format (RIFF) استفاده میکند. این روش، روشی متداول برای ذخیرهسازی فایلهای صوتی و ویدیویی در سیستمعامل ویندوز است (AVI یکی از فرمتهای تصویری ایجادشده با این روش است). جالب است بدانید که این روش میتواند برای ایجاد هر نوع فرمت دیگری نیز استفاده شود.
حجم فایلهای WAV به دلیل غیر فشرده بودن (البته این فرمت را میتوان با روش فشردهسازی نیز ایجاد کرد) در مقایسه با فایلهای دارای سایر فرمتهای صوتی محبوب و متداول مثل MP3، حجم بیشتری دارد. این فرمت بیشتر برای ضبط حرفهای موسیقی استفاده میشود و با استفاده از آن میتوان بالاترین کیفیت ممکن را برای فایلهای صوتی ایجاد کرد.
بیتریت فایلهای دارای کیفیت WAV بین ۱۴۱۱ کیلوبیت در ثانیه تا ۱۰ مگابیت در ثانیه است. چنانچه با مفهوم بیتریت یا نرخ بیت آشنا نیستید، باید بگوییم بیتریت یکی از پارامترهای اصلی تعیینکننده کیفیت فایلهای صوتی و تصویری محسوب میشود. منظور از بیتریت در حقیقت تعداد بیتهای یک فایل است که در هر ثانیه پردازش میشوند و هر چقدر بیشتر باشد، بهتر است.
سمپلریت فایلهای دارای کیفیت WAV از ۴۴.۱ تا ۱۹۲ کیلوهرتز است. منظور از سمپلریت تعداد دفعاتی است که یک سیگنال صوتی در هنگام تبدیلشدن به سیگنال دیجیتالی پردازش میشود. سمپلریت بیشتر نیز به معنی کیفیت بالاتر و حجم بیشتر صدای فایل است.
عمق بیت فایلهای WAV هم بین ۱۶ تا ۲۴ بیت است. عمق بیت در حقیقت شاخص تعیینکننده رزولوشن و وضوح دادهها صوتی ذخیرهشده در هر فایل صوتی است. این پارامتر نیز هر چقدر بیشتر باشد، بهتر است.
منبع: دیجیاتو